Wat te doen als je tuin verzadigd is van de regen?

high-angle-view-grassy-field

Regen is essentieel voor het welzijn van je tuin, maar te veel van het goede leidt tot problemen. Van verzadiging tot ernstige wateroverlast. Merk je dat je tuin na een periode van zware regenval worstelt? Ontdek hier wat te doen als je tuin verzadigd is van de regen.  We geven je enkele tips om de schade te beperken en je tuin te helpen herstellen.

Beoordeel de schade aan je tuin

Loop rustig door je tuin en kijk goed rond. Zoek naar plekken waar het water blijft staan en naar planten die er niet goed uitzien. Let ook op of je plaatsen ziet waar de grond weggespoeld is. Dit wijst erop dat je tuin problemen heeft met waterafvoer.

Betreed verzadigde stukken van je tuin niet

Loop niet in je tuin als de grond erg nat is. Want op de plaats van je voetstappen druk je de grond dicht en beschadig je de plantenwortels. Is het toch nodig om je tuin te betreden, leg dan planken neer om op te lopen. Dit helpt om de druk op de grond te verdelen.

Stimuleer de waterafvoer op de natste plekken in je tuin

Graaf kleine kanaaltjes of goten om het water weg te leiden van de natste gebieden.

Bescherm gevoelige planten in je tuin

Sommige planten zijn gevoeliger voor wateroverlast dan andere. Verplaats de planten die het moeilijk hebben naar een droger stuk in je tuin. Gebruik eventueel verhoogde bedden. Dit zijn bakken of randen van hout of steen die je tuinbedden hoger maken, zodat planten niet in het water staan.

Voeg bodemverbetering aan je tuin toe

Voeg organisch materiaal zoals compost of schors toe om de structuur van de bodem te verbeteren en de drainage te bevorderen. Dit helpt ook om voedingsstoffen aan te vullen die mogelijk zijn weggespoeld.

Herplant indien nodig

Hebben sommige planten de natte voeten niet overleefd? Vervang ze dan door soorten die beter bestand zijn tegen natte omstandigheden.

Overweeg een regentuin

Een regentuin is een speciaal tuinontwerp voor natte gebieden. Je gebruikt planten die van veel water houden en helpt zo het overtollige water op een natuurlijke manier af te voeren.

Periodieke inspectie van de tuin

Blijf je tuin regelmatig inspecteren, vooral na zware regenval. Zo kun je snel ingrijpen als er weer een probleem is.

Ontharden van de tuin

Vervang tegels of bestrating door gras of grind om meer regenwater in de grond te laten trekken.

Gebruik waterdoorlatende bestrating in je tuin

Deze materialen laten water door, waardoor het regenwater beter in de grond kan infiltreren. Lees hier meer over in deze blog .

Door deze stappen te volgen, help je je tuin te herstellen van de overvloed aan regen en maak je hem veerkrachtiger voor de toekomst. Onthoud dat elke tuin uniek is, dus pas deze tips aan op basis van de specifieke behoeften en omstandigheden van jouw tuin.

Maak je jouw tuin graag bestendig tegen overvloedige regen? Is je tuin aan een weersbestendige make-over toe na wateroverlast? Contacteer ons.

Ons inspiratieboek barst van de tips die van jouw tuin een groene oase te maken. Een plek tot rust te komen en om energie uit te putten.

Vul jouw naam en mailadres in en ontvang het boek direct in je mailbox.

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw surfervaring te verbeteren. Door verder te surfen op deze website verklaar je je akkoord met ons cookiebeleid