7 types waterdoorlatende verharding voor jouw tuin

TuinenVanlerberghe_Blog_Verharding

Ontharden is intussen meer dan een trend. Het is in de meeste verkavelingen al een wettelijke verplichting als essentiële maatregel om het grondwater op peil te houden. Betekent dit dan dat jouw tuin enkel nog uit aarde en planten mag bestaan? Gelukkig niet. Het blijft belangrijk om je tuin een aangename dosis karakter te geven. En om tegelijk het regenwater de nodige plaats te geven om in de grond te dringen. Hoe dan? Laat je inspireren door deze 7 types waterdoorlatende verharding voor jouw tuin.

Wat wordt verstaan onder waterdoorlatende verharding?

Waterdoorlatende verharding is een verharding in poreus materiaal. Die laat toe dat het kostbare regenwater rechtstreeks de grond insijpelt. Zo stroomt het niet weg via afvoerputjes of riolen. De afgelopen jaren horen we zelfs in onze regenachtige contreien regelmatig de oproep om spaarzaam met water om te gaan. Want als het grondwaterpeil te laag staat, heeft dit een impact op planten, landbouw én op de kwaliteit van het leidingwater. We hebben er dus alle belang bij om dat regenwater zoveel mogelijk in de bodem te krijgen. En dan is waterdoorlatende verharding de manier om jouw tuinontwerp toch boeiend te maken met leuke paden, gezellige terrassen en boeiende accenten.

Hoe kom je tot waterdoorlatende verharding?

Het klinkt wat tegenstrijdig. Iets wat waterdoorlatend is kan toch niet hard zijn? Of omgekeerd? Toch bestaan er manieren om de twee te combineren. Hierbij zijn de onderlagen en voegen cruciaal.

De onderfundering

Eerst start je met een onderfundering. Die bestaat niet uit een laag beton of gestabiliseerd zand. Wel uit gebroken betonpuin of natuursteenslag. Enkel zo blijft ook de onderfundering waterdoorlatend. De ideale korrelgrootte is 0/20 of 0/40. De dikte van de onderfundering hangt af van de belasting die ze moet aankunnen. Zo zal de onderfundering van een oprit dikker zijn dan die van een wandelpad in de tuin.

De straatlaag

Hierbij maken we onderscheid tussen de straatlaag voor grastegels of voor andere waterdoorlatende verhardingen.

Bij verharding met grasvulling bestaat de straatlaag uit een legbedsubstraat. Dit vormt een goede voedingsbodem voor je gras en is toch sterk genoeg om bijvoorbeeld met de wagen op te rijden. Dit legbedsubstraat is 3 à 5 cm dik en bestaat uit lava 2/8 aangevuld met compost.

Andere waterdoorlatende verhardingen krijgen een straatlaag van 3 cm natuursteenslag 2/6. Dit zijn dus fijnere korrels dan de onderfundering.

De voegen

Gebruik je tegels met voegen? Dan vullen we de voegen ook op met natuursteenslag 2/6.

7 types waterdoorlatende verharding

Wil je ideeën opdoen om jouw tuin boeiend én klimaatvriendelijk te houden? Laat je dan inspireren door deze types waterdoorlatende verharding.

1. Grind

Grind is al lang een veelgebruikt materiaal voor verhardingen. De laatste jaren is het gebruiksgemak van grind sterk verbeterd dankzij grindmatten. Die houden de korrels netjes op hun plaats. Bovendien is er heel veel keuze aan kleuren, types, groottes, … Er is voor elk wat wils.

2. Betonklinkers

Ook betonklinkers zijn goed voor het aanleggen van een waterdoorlatende verharding. Werk je met waterpasserende betonklinkers? Dan voorzie je brede voegen waarlangs het water wegstroomt. Werk je met poreuze betonklinkers? Dan zijn die op zich al waterdoorlatend en kan je ze dus dicht tegen elkaar leggen.

3. Kleiklinkers

De kleiklinkers laten op zich geen water door. Er bestaan nu wel al kleiklinkers voorzien van afstandshouders. Zo ontstaan er brede voegen voor een waterdoorlatend resultaat. Dit geeft je pad of terras bovendien een eigentijdse en karaktervolle look.

4. Grastegels

Met grastegels heb je heel veel mogelijkheden. Zaai je aan de zijkanten wat veldbloemen voor een uniek resultaat? Of vul je ze liever in met grind? Strak of variërend en creatief. De grastegel is de ideale basis om mee aan de slag te gaan.

5. Van terras met brede voegen tot stapstenen

Door om het even welke terrastegels verder uiteen te leggen, creëer je een waterdoorlatend geheel. Ga je enkel voor bredere voegen of leg je de stenen op stapafstand van elkaar? De keuze is aan jou.

6. Carpetstones

Het zit al in de naam. Carpetstones zijn stenen die met elkaar verbonden zijn tot een mat. Deze matten hang je eenvoudig aan elkaar. Hierdoor krijg je niet alleen een waterdoorlatende verharding. De plaatsing gaat ook 10 keer sneller dan het aanleggen van kasseien of platines. Zo heb je ook een waterdoorlatende verharding met rustieke look. Wissel af met planten en andere types verharding voor een unieke buitenbeleving.

7. Hout

Hout is hét natuurmateriaal bij uitstek. Maak een houten terras of pad op een paalconstructie. Dit vraagt geen verharding van de bodem en houdt zo de baan vrij voor het regenwater.

Wil je jouw tuin omtoveren tot een klimaatvriendelijke buitenruimte vol beleving? Contacteer ons nu.

Ons inspiratieboek barst van de tips die van jouw tuin een groene oase te maken. Een plek tot rust te komen en om energie uit te putten.

Vul jouw naam en mailadres in en ontvang het boek direct in je mailbox.

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw surfervaring te verbeteren. Door verder te surfen op deze website verklaar je je akkoord met ons cookiebeleid