Het beste moment om je gras te verticuteren

Vanlerberghe_verticuteren_1

Elk gazon heeft, net zoals wij, eens in de zoveel tijd een oppepper nodig. Verticuteren is dé schoonheidsbehandeling voor je grasveld. Maar wat is het precies, waarom is het zo belangrijk en vooral: wat is het beste moment om je gras te verticuteren? Lees verder en ontdek het allemaal!

Waarom je gazon verticuteren nodig heeft

Een goed onderhouden gazon is een lust voor het oog. Maar onder de zichtbare laag van het gras kan er een verdichte viltlaag ontstaan. Die wordt veroorzaakt door herhaaldelijk maaien. Een kleine viltlaag is op zich goed. Het beschermt jouw gazon tegen oververhitting en uitdroging. Maar als deze laag te dik wordt of thuis biedt aan dikker mos, dan komt jouw gras in de problemen. Want hierdoor krijgen de wortels minder lucht, licht en water. Nieuwe uitschieters komen er niet meer door. Jouw grasmat wordt steeds dunner. Andere planten krijgen de overhand.

De oplossing? Verticuteren!

Verticuteren helpt bij het verwijderen van die hinderlijke viltlaag en mos, waardoor je gras er frisser en gezonder uitziet. Nieuwe scheutjes hebben vrij spel om te groeien. De bestaande grassprieten krijgen meer ademruimte en plaats om te ontwikkelen.

Aan de slag: hoe verticuteer je?

Verticuteren kan zowel met de hand als met een machine. Hoewel handmatige methoden fijn kunnen zijn voor kleine gazons, is het voor grotere oppervlakken een behoorlijke uitdaging. Een verticuteermachine is hierbij het beste hulpmiddel. Wil je terug een grasmat in topvorm? Volg dan deze stappen:

  • Maai je gazon.
  • Verzamel het maaisel.
  • Stel de verticuteermachine in op een diepte van 0,5 tot 1 cm.
  • Verticuteer eerst in de lengte en vervolgens in de breedte.
  • Verzamel het losgekomen afval.
  • Zaai het gazon opnieuw in met geschikt graszaad.
  • Bemest je gazon om de groei te bevorderen.
  • Laat het gras even tot rust komen en geef het de tijd om terug een volle grasmat te vormen.

Wanneer verticuteer je?

Het wordt aangeraden om deze behandeling minimaal één keer per jaar uit te voeren. De maanden augustus en september zijn ideaal dankzij de warmere bodemtemperatuur, waardoor het gras zich snel kan herstellen. Bijkomend voordeel: de kans op regen is groter, wat je helpt bij het verkrijgen van een dicht en groen gazon.

Gun je gazon die welverdiende wellnesskuur en geniet van een groener, gezonder gazon dat het hele jaar door straalt!

Ons inspiratieboek barst van de tips die van jouw tuin een groene oase te maken. Een plek tot rust te komen en om energie uit te putten.

Vul jouw naam en mailadres in en ontvang het boek direct in je mailbox.

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw surfervaring te verbeteren. Door verder te surfen op deze website verklaar je je akkoord met ons cookiebeleid