Hoe krijg je een onderhoudsvriendelijke tuin?

hout1

De cijfers van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing of VLAM liegen er niet om. Meer dan 90% van de Vlamingen wil het liefst een tuin die zo weinig mogelijk onderhoud vraagt. Hoe krijg je een onderhoudsvriendelijke tuin? Wij geven je alvast 5 tips. 

1. Groenblijvende planten zijn een must in de onderhoudsvriendelijke tuin

Welke planten vragen veel onderhoud? Planten die in de winter afsterven of die elk jaar opnieuw geplant moeten worden. Kies dus voor jouw onderhoudsvriendelijke tuin zoveel mogelijk groenblijvende planten uit. Enkel af en toe een beetje bijsnijden of eens een bruin blad verwijderen. Dat vraagt amper enkele minuutjes van je tijd.  

2. Laat geen ruimte voor onkruid in je tuin

Wat heeft onkruid nodig om te groeien? Water en licht. En vooral over dat laatste heb je wel degelijk controle. Bedek dus de open plaatsen met bodembedekkers, boomschors of grind. Bodembedekkers zijn laaggroeiende planten. Ze vragen nauwelijks onderhoud en vormen een dik pak op de bodem. Schors hoef je slechts af en toe aan te vullen en grind blijft voor altijd.  

3. Zoek voor elke plant de beste plek in je tuin

Elk plantje heeft een ideale habitat. In de volle zon? Of toch liever half of volledig in de schaduw? Vochtige tenen of droge tenen? Zorg steeds voor de beste omstandigheden. Dan komt jouw plant vanzelf ten volle tot haar recht en heb jij tijd voor andere dingen. Nog een extra handige tip. Zet de planten die hetzelfde onderhoud vragen samen. Zo kan je alles in één keer onder handen nemen en spaar je weer heel wat tijd uit. 

4. Ga voor een kleiner en onderhoudsvriendelijk gazon

Een mooi gazon vraagt echt veel onderhoud. Van de lente tot de herfst moet je het minstens wekelijks maaien. En dan spreken we nog niet over het onderhoud van de boorden. Als je alles samentelt, kruipt hier veel tijd in. Wil je het onderhoudsvriendelijker, verklein dan je gazon. Vervang een stuk door onderhoudsvriendelijke planten. Ga voor afboordingen waar je makkelijk met je grasmachine over kan. Of ga ineens voor een robotmaaier die jouw kleinere gazon constant in piekfijne staat houdt.  

5. Start al bij het ontwerp van je tuin

Deze laatste tip is eigenlijk de eerste stap naar een onderhoudsvriendelijke tuin. Neem deze wens al mee van bij het ontwerp. Zo heb je van bij de start de tuin die jou de tijd geeft om er volop van te genieten 

Contacteer ons voor het ontwerp van je onderhoudsvriendelijke tuin

Ons inspiratieboek barst van de tips die van jouw tuin een groene oase te maken. Een plek tot rust te komen en om energie uit te putten.

Vul jouw naam en mailadres in en ontvang het boek direct in je mailbox.

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw surfervaring te verbeteren. Door verder te surfen op deze website verklaar je je akkoord met ons cookiebeleid