De boom van de maand mei: de meidoorn

Meidoorn

Kom hier meer te weten over de boom van de maand mei: de meidoorn of Crataegus monogyna. De keuze voor deze boom in deze maand ligt voor de hand. Hij heeft zijn naam vooral te danken aan de periode waarop zijn heerlijk geurende bloemen bloeien. Bovendien is de maand mei ideaal om deze boom in je tuin aan te planten.

Ben je op zoek naar een sterke en toch verfijnde boom om jouw tuin te sieren? Dan is de meidoorn absoluut wat je zoekt. Ontdek hier de vele troeven van deze bijzondere boom.

De klimaatbestendige meidoorn

We beginnen met de grootste troef. De meidoorn is bestand tegen diverse klimaatomstandigheden én kan gedijen in verschillende grondsoorten. Extreme hitte in de zomer? Overvloedige regenval? Bijtende kou? De meidoorn doorstaat ze allemaal.

De meidoorn en zijn prachtige witte bloemen

Zodra de maand mei nadert, hangt de meidoorn vol met witte bloemen. De heerlijke geur brengt direct de lente in de tuin. Nadien transformeren de bloemen in rode, eetbare besjes.

De meidoorn als toevluchtsoord voor vogels

De meidoorn groeit snel. Snoei je bij in juni en september, dan krijg je een dichte kruin. De fijne bladeren en de stevige doorns zijn het perfecte toevluchtsoord voor kleine vogels, die maar al te graag van de heerlijke bessen smullen. Ideaal voor een tuin vol leven en vrolijk gefluit.

De meidoorn in al zijn vormen

De meidoorn komt er in verschillende vormen. Als klassieke boom op stam past hij zowel in grote als in kleine tuinen. De meerstammige exemplaren zijn dan weer de perfecte eyecatcher in een voortuin of binnentuin. En wil je vooral meer privacy, dan kan je de meidoorn ook als haagplant inzetten.

De meidoorn: sterk en onderhoudsvriendelijk

Zoals je eerder kon lezen, is de meidoorn bijzonder sterk en goed bestand tegen ons wispelturige klimaat. Bovendien vraagt hij bijzonder weinig onderhoud. Je haalt hoogstens twee keer per jaar de handschoenen uit om de doornige takken bij te snoeien. De kleine blaadjes die in de herfst neerdwarrelen vragen nauwelijks opruimwerk. En in de lente komt alles vanzelf terug.

Ben je helemaal gewonnen voor de meidoorn en wil je hem in de beste omstandigheden aanplanten? Schakel Tuinen Vanlerberghe in.

Ons inspiratieboek barst van de tips die van jouw tuin een groene oase te maken. Een plek tot rust te komen en om energie uit te putten.

Vul jouw naam en mailadres in en ontvang het boek direct in je mailbox.

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw surfervaring te verbeteren. Door verder te surfen op deze website verklaar je je akkoord met ons cookiebeleid