5 grote voordelen van bedruppeling voor jouw tuin

Tuinen_Vanlerberghe_BedruppelingTuin

Het is tijd om je tuin naar een hoger niveau te tillen. Ontdek hier de 5 grote voordelen van bedruppeling voor je tuin. Ben je het beu om uit te kijken op een uitgedroogd gazon en verschroeide planten? Ben je op zoek naar een efficiënte en effectieve manier om je planten te bewateren zonder hier zelf elke dag tijd en massa’s water aan te verspillen? Dan is een systeem met bedruppeling de perfecte oplossing voor jouw tuin. Dit innovatieve irrigatiesysteem biedt talloze voordelen die je niet wilt missen. Hier zijn alvast 5 redenen waarom een systeem met bedruppeling een slimme keuze is voor jouw tuin.

Hoe werkt een bedruppelingssysteem voor je tuin?

Voor we naar de vele voordelen gaan, leggen we eerst even uit hoe bedruppeling werkt. Bedruppelen is niet hetzelfde als besproeien. Bij besproeien neem je jouw tuinslang of sproeier en spuit je af en toe je planten of gazon nat. Besteed je hier voldoende tijd aan, dan doe je dit tijdens droge periodes 1 keer per dag. Maar vaak ontbreekt de tijd om dit dagelijks te doen. Hierdoor zie je, zeker tijdens warme en droge periodes, jouw tuin zienderogen verwelken. Met als gevolg dat je na de zomer planten moet vervangen. Of dat er lege plekken in je voordien zo prachtige tuin ontstaan. Dat is natuurlijk zonde.

Bedruppeling is de ideale manier om dit probleem aan te pakken. Het systeem bestaat uit slangen die in de plantenperken of tuin blijven liggen. In de slang zitten kleine gaatjes. Hier komt druppelsgewijs water uit. De gaatjes zijn beschermd door een membraan, zodat er geen vuil kan inkruipen. Zo blijft dit systeem betrouwbaar water geven aan je tuin. Er bestaan ook waterdoorlatende buizen. Hierbij zijn er geen gaatjes. Het water druppelt in dit geval rechtstreeks door het materiaal.

Je hoeft dus zelf niet meer rond te gaan met de tuinslang. Alles gebeurt vanzelf. Het enige waar jij voor instaat is de kraan openzetten.

5 grote voordelen van bedruppeling voor je tuin

1. Bespaar 70% water

Een van de grootste voordelen van een systeem met bedruppeling is de waterbesparing. In vergelijking met het traditionele besproeien met de tuinslang, verbruik je met een bedruppelingssysteem tot wel 70% minder water. Want het water wordt direct bij de wortels van de planten afgegeven. Zo gaat er minder water verloren door verdamping of afvoer naar ongewenste gebieden. Hierdoor draag je bij aan het behoud van deze kostbare natuurlijke hulpbron en verlaag je ook nog eens je waterrekening.

2. Bedruppeling houdt de planten in je tuin gezond

Met een bedruppelingssysteem krijgen je planten een consistente en gecontroleerde toevoer van water. In tegenstelling tot sproeiers die het blad en de lucht bevochtigen, komt bij bedruppeling het water direct aan de basis van elke plant terecht. Dit minimaliseert het risico op ziektes die zich kunnen verspreiden door vochtig gebladerte, zoals schimmels en meeldauw. Bovendien voorkom je zo brandplekken door de zon, vooral tijdens hete zomerdagen.

3. Jouw tuin flexibel en aanpasbaar bewateren met bedruppeling

Een bedruppelingssysteem biedt veel flexibiliteit bij het bewateren van je tuin. Met apart instelbare druppelaars kun je de hoeveelheid en snelheid van het bedruppelen aanpassen aan de behoeften van elke zone in je tuin. Een moestuin heeft bijvoorbeeld andere behoeften dan een zone met beplanting die goed tegen de droogte kant.

4. Minder onkruid

Met een bedruppelingssysteem wordt het water rechtstreeks aan de basis van de planten afgegeven. Zo komt er minder water op de grondoppervlakte terecht. En is er minder water beschikbaar voor onkruid dat wil doorbreken. Door gericht water te geven aan je planten, houd je dus het onkruid onder controle. Op die manier bespaar je jezelf de tijd en moeite die in het wieden kruipt.

5. Grote tijdsbesparing

Het handmatig water geven van je tuin kan tijdrovend zijn, vooral als je een groot gebied hebt met veel planten. Met een bedruppelingssysteem bespaar je sowieso tijd. Zelfs als je manueel de kraan moet aanzetten om jouw bewatering in gang te steken. Want dat vraagt nauwelijks een minuutje werk. Wil je nog meer op je gemak zijn? Ga dan voor een automatische bewatering. Hierbij stel je een timer in of zijn er automatische vochtsensoren. Die schakelen het systeem op specifieke tijdstippen in, zelfs als je niet thuis bent. Zo houd je meer tijd over voor andere activiteiten die je leuk vindt.

Het hele jaar door een mooie tuin met bedruppeling

Zoals je kon lezen, biedt een systeem met bedruppeling vele voordelen voor jouw tuin. Het allergrootste pluspunt houden we voor het einde. Met bedruppeling behoudt je tuin zijn schoonheid en vitaliteit. De beleving in je tuin blijft het hele jaar door top. Dus waar wacht je nog op? Investeer in een systeem met bedruppeling en geef je tuin de zorg en aandacht die het verdient.

Neem nu contact met ons op.

Ons inspiratieboek barst van de tips die van jouw tuin een groene oase te maken. Een plek tot rust te komen en om energie uit te putten.

Vul jouw naam en mailadres in en ontvang het boek direct in je mailbox.

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw surfervaring te verbeteren. Door verder te surfen op deze website verklaar je je akkoord met ons cookiebeleid